Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 17.08.21

Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 17.08.21

Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 17.08.21

Q1. Consider the following statements regarding “ Digboi Refinery “ .

1. The Digboi refinery is the oldest refinery of India.
2. Currently , it is operating under Oil and Natural Gas Corporation Ltd (ONGC) .

Which of the statements above are correct ?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : a

Why is the Question ?

The small town of Digboi (Tinsukia district ) in the remote north eastern corner of the country is the birth place of the Oil Industry in India. Digboi Refinery, commissioned on 11th December 1901, is India's oldest operating refinery and one of the oldest operating refineries in the world. The historic Digboi Refinery has been termed as the "Gangotri of the Indian Hydrocarbon sector."Earlier owned and operated by the Assam Oil  Company Limited/Burmah Oil Company, it came into the fold of the Indian Oil Corporation Limited by an Act of Parliament on 14th October 1981 and became the Assam Oil Division of Indian Oil Corporation Limited. Digboi Refinery has crude processing capacity of 0.65 MMTPA. It processes waxy crude extracted from oil fields operating in area nearby Digboi.

Q2. Consider the following statements regarding “ Guwahati Medical College “ .

1. Guwahati Medical College was established in 1960.
2. Guwahati Medical College was inaugurated during the reign of Assam’s third chief minister Mr. Bimala Prasad Chaliha ( 1957- 1970) .

Which of the statements above are correct ?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : c

Why is the Question ?

The Assam State Government in 1959 headed by Mr. Bimala Prasad Chaliha, the then Chief Minister of Assam decided to have a second medical college in Assam. On 7th Nov 1959 , the State Government set up an expert committee to go into the matter and submit their report. On the 20th September, 1960, the functioning of the Gauhati Medical College was formally inaugurated. The first batch of the 100 students were interviewed and selected in the Assam Medical College , Dibrugarh in the last week of September, 1960. Preclinical classes were started from 10th October, 1960.

Q3. Consider the following statements regarding British civil servant “ T C Robertson “ . 

1. T C Robertson was associated with Treaty of Yandaboo - 1826.
2. T C Robertson was the first administrator of Assam after the treaty of yandboo was signed in 1826.

Which of the statements above are correct ?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : a

Why is the Question ?

Thomas Campbell Robertson , a British civil servant was the commissioner of Assam province from 1831-34 . After the treaty of yandaboo – 1826 , Assam was incorporated into the province of Bengal and a commissioner was appointed who was subordinate to Governor of Bengal . 

Q4. Consider the following statements regarding “ Fakhruddin Ali Ahmed “ .

1. Fakhruddin Ali Ahmed was the fourth president of India .
2. Fakhruddin Ali Ahmed was the first muslim president of India .

Which of the statements above are correct ?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : d

Why is the Question ? 

Fakhruddin Ali Ahmed (as president of India from 1974-77) was the fifth president of India. He was a member of the Assam Pradesh Congress Committee (APCC) from 1936 and of AICC from 1947 to 1974, and remained the Minister of Finance, Revenue and labour in 1948 Lokapriya Gopinath Bordoloi’s Ministry . He joined the Indian National Congress (INC) and
actively participated in the Indian Freedom Movement. He was the second Indian president to die in office, on 11 February 1977.

Q5. The Iril river flows in which state of North-east ?

a. Manipur
b. Nagaland
c. Mizoram
d. Tripura

Answer : a

Why is the Question ?

The “Iril River” is a river that runs through the eastern suburbs of the city of Imphal in the state of Manipur . The river has a large population of endangered indigenous fish population. Locally known as “ river of blood “ , the iril river is the headstream of Manipur river. 

Q6. Which state of North-East has the 2nd longest land border with Assam ?

a. Arunachal Pradesh
b. Nagaland
c. Meghalaya
d. Manipur

Answer : a

Why is the Question ?

Assam is bordered by Bhutan and Arunachal Pradesh to the north ,Nagaland and Manipur to the east ; Meghalaya , Tripura , Mizoram and Bangladesh to the south and West Bengal to the west via the Siliguri Corridor, a 22 km wide strip of land that connects the state to the rest of India . Following are the border length (approximate) details → Assam-Nagaland -: 512.1 Km , Assam-Arunachal Pradesh -: 804.1 Km , Assam-Manipur -: 204.1 Km , Assam-Mizoram -: 164.6 Km , Assam-Tripura -: 46.3 Km , Assam-Meghalaya -: 884.9 Km , Assam-West Bengal -: 127.0 Km , Assam – Bhutan -: 265 km and Assam – Bangladesh :- 267 km .

Q7. The Ntangki National Park is located in which state of North-east ?

a. Arunachal Pradesh
b. Nagaland
c. Mizoram
d. Meghalaya

Answer : b

Why is the Question ?

Ntangki National Park is a national park located in Peren district of Nagaland. Among the species that inhabit the park are the rare hoolock gibbon , golden langur , hornbill Asian palm civet, black stork tiger, whitebreasted kingfisher, monitor lizard, python and sloth bear . In April 1975, the Government of Nagaland declared the Ntangki Reserved Forest as Ntangki Wildlife Sanctuary with an area of 202 sq. km. In March 1993, it was converted to “ Ntangki National Park “ .

Q8. Who is the author of the book “ Ramnavami “ ?

a. Hem Chandra Barua
b. Gunabhiram Barua
c. Surya Kumar Bhuyan
d. Ananda Chandra Agarwalla

Answer : b

Why is the Question ? 

Gunabhiram Barua (b. 1837-1894) is one of the most renowned author from Assam . His work “ Ramnavami “ written in 1857 is the first social drama in Assamese language . Gunabhiram Barua is also remembered as a historian and biographer. In 1887 he published “Assam Buranji”, which went on to become a school textbook. He also wrote regularly on issues such as women's education and marriage reforms .”Kathin Shobdor Rohasyha Bakhya” is a great work by Mr. Barua, published posthumously in 1912. Gunabhiram Barua wrote a number of tracts for children, published under the heading “Lara Bandhu (Friend of Boys)” in “Arunodoi” , the first Assamese newspaper, published by American missionaries. “Lara Bondhu” was also named as the first children's magazine in Assamese literature.

Q9. Which one of the following is the north bank tributary of Brahmaputra river ?

a. Gaurang
b. Boko
c. Singra
d. Krishnai

Answer : a

Why is the Question ?

Gaurang is a 98 km long river which originates in Bhutan and flows southward towards Assam. It first enters Chirang district and then flows westward into Kokrajhar district, then turns south into Dhubri district, where it terminates on the right bank of the Brahmaputra River.

Q10. Yenya is the festival of which state of North-east ?

a. Manipur
b. Nagaland
c. Sikkim
d. Tripura

Answer : c

Why is the Question ? 

Indra Jatra or “Yenya” is the biggest festival for the Nepalese “NEWAR” community in Sikkim and is celebrated with much fanfare throughout the state. Named after the Hindu God of Rain and also the King of Heaven, Lord Indra, the festival’s prime objective is to seek his blessings in the form of rains and showers.