Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 07.09.21

Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 07.09.21

Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 07.09.21

Q1. Consider the following statements regarding the work “ Kamarupa -Yatra “ .

1.The Kamarupa -Yatra gives an account regarding the names of Pragjyotisha and Kamarupa .
2. Kamarupa -Yatra was written in Gaud (Bengal) region .

Which of the above statements are correct ?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : a

Why is the Question ?

Kamarupa -Yatra , a Sanskrit work composed in Assam deals with the mode of worship of Kamakhya and records the origin of the names of Pragjyotisha and Kamarupa . It is an important part of Tantric literature . 

Q2. Consider the following statements regarding “ Khonamukhi Copper Plate Grants “ .

1. Khonamukhi Copper Plate Grants were issued by Pala King Dharmapala .
2. Khonamukhi Copper Plate Grants described the conquest of Kamarupa by Gauda general Mayana .

Which of the above statements are correct ?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : a

Why is the Question ?

King Dharma Pala (c.1095–1120 CE) was ruler of Pala Dynasty of Kamarupa Kingdom. It is believed that the Khonamukhi grant was issued in the first year of his reign. Dharma Pala also circulated the Subhankarapataka and Pushpabhadra Plates .

Q3. Consider the following statements regarding “ Nabagraha Temple “ .

1. Nabagraha Temple was rebuilt by Koch King Biswa Singha .
2. Nabagraha Temple is located at Coochbihar , the erstwhile capital of Koch Kingdom.

Which of the above statements are correct ?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : d

Why is the Question ?

The Navagraha Temple in Guwahati was built in 1752 A,D. by the Ahom King Suremphaa or Rajeswar Singha (1751–1769) in a beehive shaped architecture. The red colored dome shaped temple has nine lingas inside the sanctum santorum. The middle one is the Surya and the surrounding eight lingas are the other grahas . Located on the top of Chitrasal Hill (or Navagraha Hill), in Guwahati, Assam, Navagraha Temple is an ancient temple dedicated to Navagraha - the nine (nava) major celestial bodies of Hindu astronomy. They  are Surya (Sun), Chandra (Moon), Mangala (Mars), Budha (Mercury), Brihaspati (Jupiter), Shukra (Venus), Shani (Saturn), Rahu (North Lunar Node) and Ketu (South Lunar Node).

Q4. Consider the following statements regarding “ Kameng Hydro-electric project “ .

1. The Kameng Hydro-electric project is being constructed in Arunachal Pradesh.
2. The Hydro-electric project is being developed by “ North Eastern Electric Power Corporation (NEEPCO) “ .

Which of the above statements are correct ?

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : c

Why is the Question ?

The Kameng (greenfield) hydro-electric project is being developed by North Eastern Electric Power Corporation Limited (NEEPCO) and is located in the West Kameng district of Arunachal Pradesh . The Hydro-electric project is a run-ofriver scheme that will utilize the flow from the Bichom and Tenga rivers which are the tributaries of Kameng river . It is 600MW Hydro-electric project which comprises of two Nos of Dams viz. Bichom & Tenga and water is transported through a Head Race Tunnel (HRT) & HPT / Penstock into the Kimi Power House for driving 4 Nos. of Vertical Frances Turbines,150 MW each.

Q5. Which among the following Ahom ruler constructed the Basistha Temple with Brick ?

a. Rajeshwar Singha
b. Rudra Singha
c. Pramatta Singha
d. Tej Singha

Answer : a

Why is the Question ?

Basistha temple, located in the south-east corner of Guwahati city, Assam, is a mandir (shrine) dedicated to Lord Shiva. It is said that the history of the Basistha Ashram where the temple is located dates back to the Vedic age. According to legend , the ashram was founded by the great saint Basistha (Vasishtha).Temple in the ashram stands on the bank of the mountain streams originating from the hills of Meghalaya, which becomes the rivers Basistha and Bahini flowing through the city. The site has evidence of a stone temple which once stood at this spot around 1000-1100 CE . A brick temple has been built upon the remains of the stone temple of an earlier period during the reign of Ahom King Rajeshwar Singha in 18th  century .

Q6. Which among the following district shares land border with Bhutan and Arunachal Pradesh ?

a. Chirang
b. Udalguri
c. Sonitpur
d. Bongaigaon

Answer : b

Why is the Question ?

Formed in 2004 , Udalguri is one of the four districts of Bodoland territorial region (BTR) along with Chirang , Kokrajhar and Baksa which is bounded by Bhutan and West Kameng district of Arunachal Pradesh state in the north, Sonitpur district in the east, Darrang district in the south and Baksa district in the west.

Q7. The Line of Actual Control (LAC) touches which two states of North-East ?

a. Sikkim and Arunachal Pradesh
b. Arunachal Pradesh and Nagaland
c. Sikkim and Nagaland
d. Nagaland and Arunachal Pradesh

Answer : a

Why is the Question ?

The Line of Actual Control (LAC) is the demarcation line at India and China’s disputed border .The LAC replaced the “ McMahon line” to define the boundary between India and China. The Line of Actual Control (LAC) is the 4055 km (approximate) long demarcation line between India and China which traverses through the Ladakh , Uttarakhand , Himachal Pradesh , Sikkim and Arunachal Pradesh on the Indian side and Tibet Autonomous Region on the Chinese side.

Q8. The Siyom River flows through which state of North-east ?

a. Sikkim
b. Nagaland
c. Mizoram
d. Arunachal Pradesh

Answer : d

Why is the Question ?

The Siyom River is a right tributary of the Brahmaputra (Dihang or Siang) in the Indian state of Arunachal Pradesh .The Siyom rises near the Indo-China Border . The Siyom initially flows in a southerly direction, later in an easterly and southerly direction through the West Siang District. The Mouling National Park is located on the east bank of the river. The river passes the district capital Aalo and finally flows into the Brahmaputra 50 km above Pasighat. The Siyom has a length of about 170 km.

Q9. Under which article of Indian Constitution the Sixth Schedule is covered ?

a. Article 240
b. Article 123
c. Article 244
d. Article 133

Answer : c

Why is the Question ?

The Sixth Schedule which applies to the Tribal Areas of Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram, provides for autonomy in the administration of these areas through “ Autonomous District Councils (ADCs) “ and the “ Regional Councils ” which are empowered to make laws in respect of areas under their jurisdiction, covering land, forest, cultivation, inheritance, indigenous customs and traditions of tribals etc. and also to collect land revenues and certain other taxes. ADCs are like miniature states having specific powers and responsibilities in respect of all the three arms of governance: Legislature, Executive and Judiciary.

Q10. Which article of Indian Constitution provides Special provisions for Assam ?

a. 371 A
b. 371 B
c. 370
d. 360

Answer : b

Why is the Question ?

As per the “Article 371B” , the President of India may provide for the constitution and functions of a committee of the state Legislative Assembly of Assam consisting of members elected from the tribal areas of the state. The Twenty-second Amendment of the Constitution of India , officially known as The Constitution (Twenty-second Amendment) Act, 1969, inserted the article 371B to provide special provisions to the state of Assam .