Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 06.09.21

Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 06.09.21

Daily Current Affairs (MCQ) On Assam & N.E | Date 06.09.21

Q1. Consider the statements regarding King “ Durlabh Narayan “.

1. King Durlabh Narayan ruled Kamatapur during the 14th  century .
2. King Durlabh Narayan patronized scholars like Hem Saraswati , Harihar Vipra etc.

Which of the following above statements are correct ?

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : c

Why is the Question ?

King Durlabh Narayan (c. 1330-50 CE) was one of the great kings of Kamatapur who is believed to have defeated the army of Delhi Sultan Muhammed Bin Tuhglaq (r.1325-1351 CE ) . King Durlabh Narayan was the great patron of learning . The famous Assamese poets Harihar Vipra , Ram Saraswati and Hem Saraswati adorned his court . 

Q2. Consider the statements regarding Ahom monument “ Kareng Ghar ”.

1. The Kareng Ghar is located in Sibasagar district of Assam .
2. The Kareng Ghar is one of the finest heritage example of Ahom architecture .

Which of the above statements are correct ?

a. Only 1
b. Only 2
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : c

Why is the Question ?

Kareng Ghar or the Garhgaon palace was said to be commissioned by Sukhrungpha or Rudra Singha ( 1696 – 1714 CE ) in 1698 CE . Later , Surempha or Rajeshwar Singha ( 1751-1769 CE ) said to have re-built the present seven storied structure in 1752 CE .The Kareng Ghar is mainly made of wood and stone , and went through many architectural changes to its structure . It is believed that Sunenpha or Pramatta Singha ( 1744-1751 CE ) in 1751 CE constructed the brick wall of about 5 km in length surrounding the palace and masonary gate leading to it . 

Q3. Consider the statements regarding the “ Keibul Lamjao National Park ” .

1.The Keibul Lamjao National Park is located at Mizoram .
2.The Keibul Lamjao National Park is one of the “ floating parks “ in the world .

Which of the above statements are correct ?

a. 1 only 
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : b

Why is the Question ?

The “Keibul Lamjao ” is a national park in the Bishnupur district of the state of Manipur . It is 40 sq km in area and is the only floating park in the world which is an integral part of Loktak Lake.The national park is characterized by floating decomposed plant material locally called “phumdi”. It was created in 1966 as a wildlife sanctuary to preserve the natural habitat of the endangered deer “ Sangai – the state animal of Manipur “ . In 1977, it was gazetted as national park .

Q4. Consider the statements regarding the conquest of “ Alauddin Hussain Shah “ .

1. Alauddin Hussain Shah built the “ Poa-Mecca “ of Hajo.
2. Alauddin Hussain Shah defeated the Kamata King Dharmanarayan.

Which of the above statements are correct ?

a. 1 only
b. 2 only
c. Both 1 and 2
d. Neither 1 nor 2

Answer : d

Why is the Question ?

Bengal Ruler Alauddin Hussain Shah (r. 1493-1519) invaded and annexed Kamatapur in 15th Century CE after defeating the last Kamata King Nilambar ( r. 1480-1498) . With the overthrow of king Nilambar , the ruler of Khen kings of Kamata came to an end . 

Q5. Which among the following is the author of work “ Chintanal “ ?

a. Chandra Kumar Agarwalla
b. Kamalakanta Bhattacharya
c. Padmanath Gohain Barua
d. Ananda Chandra Agarwalla

Answer : b

Why is the Question ?

Kamalakanta Bhattacharya (b. 1853–1936) was a prominent essayist and poet of Assam who belonged to the Oronodoi era of Assamese literature. He was popularly known as “Agnikobi “. Manat mor para Katha (autobiography) , Chintanal ("The Fire of Thoughts" ) , Chinta Taranga ("The Stream of Thought Waves" ) , Ashtabakrar Atmajivani , Ashtabakra (poetry) etc are some of his great works . He opposed the introduction of Bengali as the official language of Assam in 1871. He was also the president of the Asam Sahitya Sabha in 1929 held at Jorhat district. He promoted the education of women and participated in the Swadeshi movement in 1905-06 . 

Q6. Which state from North-east recorded highest number of forest fires in the past two years ?

a. Mizoram
b. Manipur
c. Nagaland
d. Arunachal Pradesh

Answer : a

Why is the Question ?

The state fire and emergency services department of Mizoram said that from January 2019 to march 2021 , the state recorded 346 forest fires which is highest in the North-east region. The department suspected that the slash and burn (jhum) cultivation could be the main cause of forest fires in the state. 

Q7. The “Ralte tribe” belong to which state of North-east India ?

a. Sikkim
b. Mizoram
c. Tripura
d. Nagaland

Answer : b

Why is the Question ?

The “Ralte tribe” were mostly found scattered in the northern part of today's Aizawl, Kolasib and Serchhip areas in the state of Mizoram . The Raltes mainly divided themselves into 4 clans namely – Kawlni, Siakeng, Khelte and Lelhchhun and jealously maintained their individual identity.

Q8. Tathagata Tsal is located in which state of North -East ?

a. Sikkim
b. Manipur
c. Assam
d. Arunachal Pradesh

Answer : a

Why is the Question ?

The Buddha Park of Ravangla, also known as “Tathagata Tsal” , is situated near Ravangla in South Sikkim district of Sikkim. It was constructed between 2006 and 2013, and features a 130 foot high (40 m) statue of the Buddha, erected to mark the 2550th anniversary of the birth of Gautama Buddha.

Q9. Mt. Tempü is located in which state of North-East ?

a. Nagaland
b. Sikkim
c. Arunachal Pradesh
d. Manipur

Answer : d

Why is the Question ?

The “Mt. Tempu” also known as “Mt. Iso” lies in the Naga Hills section of the Purvanchal Range in Manipur. With a height of 2994 m above sea level, Mt. Tempü is the highest peak in the state of Manipur. The peak is located in the western part of Angami Naga Villages of Nagaland which is the starting point of the climb. The peak is surrounded by other Naga communities also . Occasionally the peak is snow covered during the winter months. On clear day one can catch a glimpse of Loktak Lake in the distance.

Q10. Jaldhaka river flows through which state of North-East ?

a. Tripura
b. Assam
c. Sikkim
d. Manipur

Answer : c

Why is the Question ?

The “Jaldhaka River” is a trans-boundary river flowing through India, Bhutan and Bangladesh with a length of 192 km . It originates in East Sikkim in the Eastern Himalayas and flows through the three North Bengal districts of Kalimpong, Jalpaiguri and Cooch Bihar. The entire watershed is the most fertile agricultural zone along with the Teesta Basin. It is known as “Dharla River” in Bangladesh.